واردات سرب به چین رکورد جدیدی را به ثبت رساند
در ماه آگوست 2024،
واردات سرب به چین رکورد جدیدی را به ثبت رساند
حجم واردات سرب تصفیه شده به چین در ماه آگوست سال جاری میلادی افزایش یافت و به بیشترین میزان خود از سال 2020 به بعد رسید.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع و معادن سرب وروی ایران و به نقل از وبسایت «mining.com»، مهمترین دلیلی که منجر به افزایش حجم واردات سرب تصفیه شده به چین شده است، تغییر الگوهای معاملاتی ناشی از کاهش ثبت قراردادهای سرب بورس آتی شانگهای به دلیل عدم تمایل معاملهگران به واگذاری محمولهها در موقعیت فروش در ماه جولای ۲۰۲۴ بوده است.
کمبود محمولههای قابل تحویل در بازار چین، منجر به افزایش واردات سرب از کشورهای غربی شد و از سوی دیگر حجم محمولههای سرب وارداتی به انبارهای بورس فلزات لندن روندی افزایشی را به ثبت رساند. لازم به ذکر است که افزایش تمایل به واردات محمولههای سرب به چین، موجب توقف روند رو به رشد بلندمدت انبارهای این ماده معدنی در بورس فلزات لندن شده بود.
آنطور که به نظر میرسد، یک روند باز توزیع در ذخایر انبارهای جهانی سرب در حال وقوع است. در همین راستا، سوال اصلی این است که آیا این مسئله یک رویداد ناگهانی تلقی شده یا شروع یک تغییر ساختار یافتهتر در روند معاملاتی شرق به غرب در نظر گرفته خواهد شد.
حجم معاملاتی سرب تصفیه شده در چین
وضعیت موقعیتهای فروش در بورس آتی شانگهای
طبق آمارهای ارائه شده، حجم واردات سرب به چین در ۶ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ تنها حدود ۵۴۰ تن اعلام شد. با این حال، حجم واردات این ماده معدنی به کشور مذکور در ماه جولای، به ۱۴ هزار تن و در ماه آگوست سال جاری میلادی، به ۵۳ هزار تن رسید.
البته این احتمال وجود دارد که افزایش حجم واردات سرب به چین در ماه آگوست ۲۰۲۴ مربوط به محموله فلزات نگهداری شده در انبارهای گمرک کشور مبدا صادرات بوده باشد که برای عرضه در بازار داخلی چین توزیع شده است.
از علل اصلی تغییر در روند تجاری سرب در چین، میتوان به کاهش بسیار زیاد تمایل معاملهگران به واگذاری محمولهها در موقعیتهای فروش بورس آتی شانگهای در ماه جولای ۲۰۲۴ اشاره کرد.
روند نزولی منحنی آتی (منحنی که رابطه بین قیمت در قرارداد آتی و زمان سررسید قرارداد را نشان میدهد)، روند کاهشی حجم ذخایر سرب در انبارهای بورس آتی شانگهای را تشدید کرد. از این رو، حجم محمولههای قابل تحویل در بورس مذکور در ماه آگوست ۲۰۲۴ به کمتر از ۱۰ هزار تن رسید.
به نظر میرسد معاملهگران بورس آتی شانگهای در موقعیت فروش با مشکلاتی در روند ترخیص محمولههای خود در ماه آوریل ۲۰۲۴ در بورس مذکور مواجه شدند که البته این مسئله را میتوان به کاهش حجم محموله ذخایر این ماده معدنی در بورس نامبرده مرتبط دانست. از آنجایی که مجوز ترخیص برخی از محمولههای سرب در بورس آتی شانگهای صادر نشد، بنابراین بسیاری از معاملهگران در موقعیتهای فروش مجبور شدند به دیگر بازارهای بینالمللی چشم بدوزند. در همین رابطه، تصور میشود هیچ کمبود سربی در بازارهای خارجی دیگر کشورهای جهان وجود نداشته باشد.
بر همین اساس، حجم ذخایر سرب ثبت شده بورس «LME» که حواله فروش برای آنها صادر نشده است، در بازه زمانی ماههای فوریه ۲۰۲۳ تا جولای ۲۰۲۴ افزایش یافت و در مجموع به ۳۵۰ هزار تن رسید.
این روند صعودی در ماه آگوست ۲۰۲۴ روندی معکوس به خود گرفت و حدود ۵۷ هزار تن کاهش را تجربه کرد. دلیل این روند کاهشی، افزایش تحویل محمولههای سرب از انبارهای بورس «LME» به چین عنوان شده است.
حجم ذخایر سرب انبارهای بورس آتی شانگهای و بورس «LME»
حال این سوال مطرح است که شرایط نوسانی در موقعیتهای فروش محمولههای سرب بورس آتی شانگهای تا چه زمانی ادامه خواهد یافت؟
طبق ارزیابیهای انجام شده، محدودیت دسترسی به محمولههای سرب بورس آتی شانگهای تا حدودی مرتفع شده و اختلاف قیمتها در این بورس به کمترین میزان خود رسیده است که با نزدیک به شدن موعد سر رسید محمولههای قابل تحویل سرب ثبت شده در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ با پریمیوم کمتری عرضه خواهند شد.
در واقع میتوان بیان کرد که این امر باعث شده است واردات سرب همانند سابق برای معاملهگران جذابیت خاصی نداشته باشد و به نظر میرسد حجم واردات سرب به چین در ماههای آتی کاهش پیدا کند.
همچنین از سوی دیگر هنوز روند افزایشی پایداری در انبار ذخایر سرب بورس آتی شانگهای اتفاق نیفتاده است. در همین راستا، حجم ذخایر محمولههای سرب دارای حواله فروش بورس آتی شانگهای در اواسط سپتامبر ماه ۲۰۲۴، به ۵۴ هزار و ۵۰۰ تن افزایش یافت اما از آن زمان تاکنون به ۳۴ هزار و ۷۶۰ تن رسیده است.
علاوهبراین، حجم کل ذخایر قابل تحویل سرب بورس آتی شانگهای در ابتدای هفته چهارم ماه اکتبر ۲۰۲۴، رقمی حدود ۴۴ هزار و ۵۶۶ تن اعلام شد که بسیار کمتر از حجم ذخایر سرب ثبت شده بورس «LME» برابر با ۱۹۴ هزار و ۳۰۰ تن است.
ناگفته نماند روند ناهماهنگی در حجم ذخایر انبار بورسهای کالایی در کشورهای غربی و شرقی باعث خواهد شد که احتمالا بورس آتی شانگهای دوباره با وضعیت محدودیت در دسترسی به انبارها مواجه شود.
کمبود قراضه باتری
اگرچه کاهش تمایل معاملهگران به واگذاری محمولهها در موقعیت فروش در بازار آتی چین موجب شد این کشور از یک صادرکننده محض به یک واردکننده محض تبدیل شود اما با این حال مشکل اصلی در ایجاد چنین مشکلی را باید در وضعیت بازار فیزیکی کشور مذکور جستوجو کرد.
بر همین اساس، میتوان اعلام کرد که چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده سرب تصفیه شده در جهان در سال ۲۰۲۴ کاهش تولید این ماده معدنی را تجربه میکند و حتی تولیدکنندگان اولیه و ثانویه سرب در این کشور، سخن از محدودیت دسترسی به مواد اولیه در بازار به میان میآورند.
بر اساس گزارش ارائه شده از سوی موسسه «SMM»، حجم واردات کنسانتره سرب در هشت ماهه ۲۰۲۴ به چین حدود ۹٫۲ درصد کاهش یافت و ظرفیت تولید واحدهای ذوب اولیه در بازه زمانی ژانویه تا سپتامبر سال جاری میلادی، حدود ۴٫۵ درصد کاهش را تجربه کرد.
طبق گزارش ارائه شده، بخش سرب تصفیه شده ثانویه که از قراضه باتری فرآوری میشود، با کاهش ۳۴٫۴ درصدی میزان تولید در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ در چین همراه شد.
به گفته تحلیلگران شرکت «Macquarie»، مشکل کمبود قراضه باتری و تغییرات صورت گرفته در بستههای تشویقی ارائه شده از سوی دولتهای محلی در چین از دلایل این مسئله به شمار میرود.
بر اساس گزارش مذکور، قیمت قراضه باتری در بخشهایی از بازار چین بالاتر از فلزات اولیه بوده و به دنبال آن حاشیه سود شماری از واحدهای ذوب را تحت تاثیر قرار داده است.
بررسیهای اخیر انجام شده نشان میدهد که چین هنوز مجوز واردات قراضه سرب را صادر نکرده است. این مسئله بدان معناست که تنش در سمت عرضه بازار سرب تصفیه شده به بخش اولیه زنجیره تامین این فلز سرایت کرده است.
ارزیابی انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی از بازار سرب
وضعیت مازاد عرضه سرب در بازارهای بینالمللی
کاهش ظرفیت تولید سرب در چین موجب شد انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی در نشست دوبار در یک سال این انجمن که در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ برگزار شد، پیشبینی کند میزان تولید جهانی سرب تصفیه شده در سال جاری میلادی ۰٫۲ درصد کاهش را تجربه خواهد کرد.
طبق پیشبینی انجمن نامبرده، به دنبال وضعیت مازاد عرضه ۱۰۶ هزار تنی سرب تصفیه شده در سال ۲۰۲۳، حجم مازاد عرضه جهانی این ماده معدنی در پایان سال ۲۰۲۴ به ۶۳ هزار تن کاهش مییابد.
ناگفته نماند در حال حاضر تلاش شده تا وضعیت عدم تعادل بازار سرب چین با دیگر کشورهای غربی تا حدودی پنهان باقی بماند. به علاوه، افزایش حجم واردات سرب تصفیه شده به چین در ماههای جولای و آگوست ۲۰۲۴ هنوز به طور کامل این شکاف را پر نکرده است.
منبع/فلزات آنلاین
date_range ۱۴۰۳/۰۸/۰۷، ۰۸:۵۶:۳۹ visibility 29