خام فروشی منابع در غیاب صنایع معدنی در زنجان
زنجان از استانهای معدنی کشور بوده و ظرفیتهای قابل توجهی از حیث مواد معدنی را در خود دارد با این وجود بخشی از این منابع به علت نبود صنایع معدنی مرتبط، به صورت خام از استان خارج میشود.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع و معادن سرب وروی ایران و به نقل از ایرنا، وجود معادن غنی در شعاع ۲۰۰ کیلومتری زنجان زمینه و ظرفیت مناسب و قابل توجهی را برای راه اندازی صنایع واحدهای فرآوری در آن ایجاد کرده است چرا که این موضوع به دلیل کم شدن قابل توجه هزینه های حمل و نقل در قیمت تمام شده محصول نیز تاثیر دارد و از این رو زمینه تولید محصولات با قیمتهای رقابتی و مقرون به صرفه در استان مهیاست.
معادن یکی از ارکان توسعه در کنار دیگر بخشها همچون صنعت، کشاورزی و گردشگری است که در جهت توسعه اقتصادی میتواند نقش مهمی ایفا کند و با توجه به ظرفیتهای غنی، چه بسا معدن و صنایع معدنی بتواند جلوتر از دیگر بخشها حرکت کند و در شرایط تحریمها جایگزین مطمئن برای درآمدهای نفتی باشد.
اما این ذخایر غنی به دلیل نبود واحدهای فرآوری و ایجاد ارزش افزوده هنوز نتوانسته نقش تعیینکننده در اقتصاد استان زنجان و کشور ایفا کند.
بنا بر اعلام اداره صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تاکنون بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد ریال در معادن استان سرمایه گذاری انجام شده است و بیش از سه هزار نفر در این بخش اشتغال دارند.
زنجان دارای ۳۶ نوع ماده معدنی بوده و جزو معدود استان های کشور با این تنوع مواد معدنی است. در زمان حاضر از ۴۴۷ معدن ثبت شده در استان زنجان حدود ۱۹۵ معدن در وضعیت فعال قرار دارد.
تنوع معدنی زنجان ظرفیت مناسبی برای توسعه صنایع پایین دستی است
رییس خانه معدن استان زنجان تنوع مواد معدنی فلزی و غیرفلزی را از مزیت های مهم استان برشمرد و گفت: متاسفانه به دلیل عدم سرمایه گذاری جای برخی صنایع پایین دستی بخش معدن در استان خالی است.
آرمین سلسانی با بیان اینکه در زمینه سرب و روی تا حدودی زنجیره کاملی در استان داریم، ادامه داد: متاسفانه این زنجیره را در سنگ آهن، مس و خاک های صنعتی شاهد نیستیم.
وی اظهار کرد: سنگ آهن در استان تا مرحله کنسانتره فرآوری و محصول آن به استان های کرمان و اصفهان منتقل می شود، در زمینه مس هم ضعیف هستیم، با اینکه زنجان در حوزه صنایع دستی مسی حرف اول را در کشور می زند ولی زنجیره مس را در استان نداریم.سلسانی افزود: در بخش خاک های صنعتی و سیلیس هم وضعیت به همین گونه است و به دلیل عدم جذب سرمایه گذاری و تاسیس واحدهای فرآوری مواد معدنی به صورت خام راهی استان های دیگر می شود.
وی خاطرنشان: در برخی زمینه ها با خلأ سرمایه گذاری در استان مواجه هستیم؛ با شعار هم کاری از پیش نمی رود، باید با ارقام و اعداد حرف بزنیم؛ متاسفانه در فرآیند جذب سرمایه گذاری گاه سرمایه گذاران در فرآیندها و چرخه های اداری درگیر می شوند در حالی که سرمایه مثل آب روان هر جا که راهش را پیدا کند آنجا می رود.
رییس خانه معدن استان زنجان بر ضرورت تسهیلگری و هماهنگی بیشتر دستگاههای اجرایی در جذب سرمایه گذاران تاکید کرد و گفت: تنوع معدنی زنجان ظرفیت مناسبی برای توسعه صنایع پایین دستی است و باید در این زمینه راهگشایی کنیم.
قیمت محصول نهایی صنایع معدنی در زنجان به دلیل نزدیکی به معادن، رقابتی خواهد بود
رییس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان با بیان اینکه این استان در زمینه مواد معدنی سیلیس و خاک های صنعتی جزو استان های با منابع غنی در کشور به شمار می رود، گفت: نبود واحدهای تولید شیشه، کاشی و سرامیک در این استان باعث خام فروشی منابع و خاکهای صنعتی شده است.
رضا خدایی فرد: علت نبود چنین واحدی هم در استان زنجان، نبود سرمایه گذاری در این زمینه است.
وی اظهار کرد: خاک های صنعتی هم در تولید کاشی و سرامیک مورد استفاده قرار می گیرد که تکمیل زنجیره ارزش آن در استان از سیلیس هم واجبتر است چرا که زنجان از استان های مهم کشور در زمینه منابع مربوط به خاک های صنعتی به شمار می رود ولی در آن یک واحد تولید کاشی و سرامیک هم وجود ندارد.
خدایی فرد با بیان اینکه استانهای همجوار زنجان دارای چنین واحدهایی هستند، افزود: خاک های صنعتی زنجان به صورت خام برای تولید کاشی و سرامیک به استان های دیگر منتقل می شود.
رییس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان گفت: راه اندازی واحدهای تولید کاشی و سرامیک نیازمند سرمایه گذاری های قابل توجهی بوده و متاسفانه جای این صنایع در استان خالی است.
خدایی فرد افزود: استانی مثل یزد که کانون واحدهای تولید کاشی و سرامیک به شمار می رود، خاک های صنعتی مورد نیاز خود را از سایر مناطق تامین می کند و این موضوع البته به واسطه حمل و نقل مواد اولیه در قیمت تمام شده محصول هم تاثیر می گذارد.
وی خاطرنشان کرد: اگر واحدهای تولید کاشی و سرامیک در زنجان راه اندازی شود چه بسا به دلیل نزدیکی به منابع و مواد اولیه و از طرفی ثابت بودن بهای مواد معدنی، قیمت محصول نهایی هم پایینتر و رقابتیتر خواهد شد.
صنایع معدنی، ضامن ارزش آفرینی فعالیت معادن در زنجان
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: وجود معادن غنی در شعاع ۲۰۰ کیلومتری زنجان زمینه و ظرفیت مناسب و قابل توجهی را برای راه اندازی واحدهای فرآوری ایجاد کرده است.
مجید گلشنی منفرد افزود: فرصت آزمون و خطا در سرمایه گذاری را نداریم و باید با برنامه ریزی مناسب و بهره گیری از فرصتها زمینه احداث و بهره برداری از خطوط تولید مناسب را ایجاد کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر کنسانتره آهن به صورت خام از استان خارج می شود که در تلاش هستیم با جذب سرمایه گذار، ایجاد ارزش افزوده در زنجیره تولید فولاد را افزایش دهیم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: امسال رشد اقتصادی در بخش معدن استان، ۱۳ درصد هدفگذاری شده است که باید با جذب سرمایه گذاری محقق شود.
وی افزود: سال گذشته هدفگذاری رشد اقتصادی در بخش معدن استان ۱۰.۹ درصد تعیین شده بود که برای تحقق آن نیازمند چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری بودیم که خوشبختانه چهار هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری در این بخش محقق شد.
گلشنی منفرد اظهار کرد: در راستای توسعه معادن، توجه به توسعه صنایع معدنی را در استان در اولویت قرار دادیم چرا که وجود واحدهای صنایع معدنی، ضامن ارزش آفرینی و افزایش ارزش افزوده برای محصولات معدنی در استان است.
۱۴۰۳/۱۰/۲۴، ۱۱:۵۳:۱۹ 15