بازار جهانی روی با نوسانات شدیدی روبهرو شده است
وضعیت بازار روی به دلیل کاهش دسترسی و افت حجم ذخایر این فلز در انبارها با نوسانات شدیدی مواجه شده است.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران و به نقل از موسسه «ChemAnalyst»، یکی از دلایل اصلی این نوسان قیمت در بازار روی، ناشی از خروج حجم زیادی از محمولههای این فلز از انبارهای بورس فلزات لندن «LME» بوده که گمانهزنیها در خصوص نگرانیها در خصوص ثبات بازار فلز مذکور و شرایط تحت فشار بودن معاملهگران دارای موقعیتهای فروش را تشدید کرده است.
بر اساس گزارش برخی از رسانهها، پیشبینی شده است وضعیت آشفته و محدودیت دسترسی به بازار روی تا سال ۲۰۲۵ ادامه داشته باشد؛ این موضوع میتواند منجر به تشدید نوسانات و افزایش قیمتها در آینده نزدیک شود. گفتنی است قیمت روی در روز دوشنبه دوم دسامبر ۲۰۲۴، حدود ۰٫۴ درصد کاهش یافت که این موضوع عمدتا به دلیل افزایش ارزش دلار آمریکا در بازار اتفاق افتاد.
ناگفته نماند علیرغم کاهش قیمت اخیر روی در بازار، نرخ این فلز متوسط افزایش کلی حدود ۱۶ درصدی در سال جاری را به ثبت رسانده است. این موضوع نشان میدهد که فلز مذکور نسبت به سایر فلزات پایه در بورس «LME»، عملکرد بهتری را از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون داشته است.
ناگفته نماند وضعیت به وجود آمده در بازار روی، درست مشابه شرایطی بوده که بازار مس با آن روبهرو است. در حال حاضر واحدهای ذوب مس در چین به دنبال افزایش حجم ظرفیت تولید، با مشکل افت حاشیه سود دست و پنجه نرم میکنند. این وضعیت در بازار مس، منجر به افزایش رقابت میان واحدهای ذوب برای تامین مواد اولیه شده و به دنبال آن، دسترسی به کنسانتره مس با محدودیت همراه شده است.
در همین راستا، طولانی شدن مذاکره بر سر تعیین قیمت مبنای سالانه برای واحدهای ذوب مس در کنار کاهش قابلتوجه تعرفههای تصفیه باعث شده است این واحدها با مشکلات مالی شدیدی مواجه شوند. چنین رویدادی ممکن است در صورت تداوم بر روی ظرفیت تولید در هر دو بخش مس و روی تاثیر منفی بگذارد.
البته وضعیت آشفته در بازار روی، از اختلالات مداوم در روند عملیات استخراج و عرضه در معدن «Kipushi» واقع در جمهوری دموکراتیک کنگو که تحت مدیریت شرکت «Ivanhoe Mines Ltd» قرار دارد نیز تاثیر پذیرفته است. در همین رابطه، کاهش ظرفیت تولید در این معدن و سایر معادن روی در جهان، علیرغم افت حجم تقاضا برای آن از سوی چین که با مشکل رکود در بخشهای فولاد و دارایی و مستغلات مواجه شده است، از دیگر عوامل مهمی به شمار میآید که کاهش حجم عرضه جهانی فلز روی را در پی داشته است.
علاوه بر افت حجم ذخایر روی در انبار بورس «LME»، موجودی ذخایر این فلز در انبارهای بورس آتی شانگهای نیز کاهش قابلتوجهی را تجربه کرده است. طبق گزارشهای منتشر شده، حجم ذخایر روی در انبارهای بورس آتی شانگهای، بیش از ۹ هزار تن کاهش را در پایان ماه نوامبر ۲۰۲۴ به ثبت رسانده که بیشترین میزان کاهش هفتگی در حدود یک سال گذشته محسوب میشود.
روند کاهش حجم ذخایر روی در انبار بورسهای کالایی نشان میدهد که فشارهای وارده بر زنجیره تامین روی و حتی نگرانیها در مورد دسترسی به آن در بازار، روندی افزایشی به خود گرفته است. واضح است که با تداوم کاهش حجم عرضه فلز روی در سطح بازار، قیمت این فلز در کوتاهمدت وضعیت نوسانی خود را حفظ خواهد کرد.
وضعیت نامشخص در بازار روی نشان میدهد که موضوع دسترسی به این فلز و نوسانات قیمتی آن، همچنان معاملهگران و سرمایهگذاران را در شرایط بلاتکلیفی نگه خواهد داشت. با در نظر گرفتن چنین شرایطی، فعالان بازار باید احتمال تداوم نوسانات قیمتی، محدودیت دسترسی به روی در بازار و ادامه چالشها در فرایند تولید این فلز را برای سال ۲۰۲۵ در ارزیابیهای خود لحاظ کنند.
منبع/فلزات آنلاین
۱۴۰۳/۱۰/۱۲، ۱۰:۰۱:۰۶ 30