روند افزایش اختلاف پریمیوم سرب و روی در بازار تداوم نخواهد داشت

معمولا در بازار نام فلزاتی چون سرب و روی کنار یکدیگر به کار می‌رود. با این حال، می‌توان عنوان کرد قیمت این دو فلز در بازار اخیرا نوساناتی را تجربه کرده که بیشتر در بخش اختلاف پریمیوم آن‌ها نمود پیدا کرده است.

به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران و به‌ نقل از خبرگزاری رویترز، قیمت سه ماهه روی بورس فلزات لندن (LME) در ماه اکتبر ۲۰۲۴، به بالاترین میزان خود در ۲۰ ماه گذشته یعنی سه هزار و ۲۸۴ دلار به ازای هر تن افزایش یافت. دلیل این روند افزایشی قیمت روی، دسترسی محدود به این فلز در بازار عنوان شده بود.

از سوی دیگر، قیمت سه ماهه سرب در بازه زمانی مشابه اعلام شده روندی نزولی را در پیش گرفت. از این رو، فشار بر بازار فلز مذکور افزایش را تجربه کرد. جدای از نوسانات قیمتی به ثبت رسیده در بازار سرب و روی، اختلاف پریمیوم میان این دو طی سه ماهه چهارم ۲۰۲۴، به حدود یک هزار دلار در هر تن رسید که بیشترین مقدار از ماه فوریه ۲۰۲۳ به شمار می‌رفت.

اگرچه روش تولید هر دو فلز مشابه ذکر شده است اما با این حال، محدودیت دسترسی به فلز روی و ایجاد وضعیت مازاد عرضه در بازار سرب باعث شده است که صندوق‌های پوشش ریسک بر اساس وضعیت ایجاد شده در بازار فلزات سرب و روی، شرایط متفاوتی را برای موقعیت‌های خرید و فروش این فلزات در بورس کالایی مد نظر قرار دهند. به همین دلیل شرایط به وجود آمده باعث شد نوساناتی در بازار این فلزات به ویژه در پریمیوم آن‌ها ایجاد شود.

در همین رابطه، می‌توان بیان کرد هر دو فلز مذکور در ابتدای ماه ژانویه ۲۰۲۵ کاهش قیمت را به ثبت رساندند اما قیمت فلز روی با شدت بیشتری این روند نزولی را تجربه کرد. بر همین اساس، قیمت سرب در پایان روز جمعه ۳۱ ژانویه ۲۰۲۵، به ۸۸۸ دلار و ۵۰ سنت در هر تن کاهش یافت. بررسی‌های انجام شده از سطح بازار نشان می‌دهد احتمالا در آینده روند عرضه روی از معادن بهبود یافته و از سوی دیگر وضعیت مازاد عرضه در بازار سرب تداوم خواهد داشت. در ادامه می‌توان نوسانات اختلاف قیمت سه ماهه میان فلز سرب و روی در طول سال ۲۰۲۴ که در نمودار شماره یک به تصویر کشیده شده است را مشاهده کرد.

نمودار ۱٫ نوسانات اختلاف قیمت سه ماهه میان فلز سرب و روی در سال ۲۰۲۴

چه سرنوشتی در انتظار بازار روی قرار دارد؟

یکی از دلایل افزایش قیمت روی در ماه اکتبر ۲۰۲۴ را می‌توان به افزایش تعداد فعالان بازار جهت تصاحب موقعیت‌های خرید در بازار این فلز نسبت داد. روند افزایش قیمت روی در بازار با کاهش دسترسی به این فلز همزمان شد؛ به طوری‌ که اختلاف قیمت نقدی روی با قیمت سه ماهه این فلز در حالت بکواردیشن، به ۶۳ دلار و ۵۰ سنت در هر تن در ماه اکتبر سال گذشته میلادی رسید.

ناگفته نماند روند افزایشی قیمت روی در بازار طی بازه زمانی مذکور، تنها به دلیل محدودیت دسترسی به کنسانتره روی اتفاق نیفتاد بلکه عمده دلیل آن به سبب آتش‌سوزی در معدن «Century» واقع در استرالیا متعلق به شرکت تولیدکننده روی «Sibanye Stillwater» گزارش شد.

شرایط به وجود آمده باعث شد ظرفیت جهانی تولید روی برای سومین سال متوالی در سال ۲۰۲۴ کاهش پیدا کند؛ به همین دلیل واحد‌های ذوب روی مجبور شدند با نرخ تعرفه‌های ذوب بسیار پایین موافقت کنند.

حتی ظرفیت تولید روی چین پیش از آنکه گروهی متشکل از ۱۴ شرکت بزرگ این کشور در ماه آگوست ۲۰۲۴ بر روی کاهش نرخ‌ ظرفیت بهره‌برداری روی به منظور حفظ حاشیه سود خود توافق کنند، روندی نزولی را به ثبت رساند. بر اساس گزارش موسسه «SMM»، ظرفیت تولید روی تصفیه شده چین در سال ۲۰۲۴، حدود ۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ کاهش یافت.

براساس آخرین ارزیابی انجمن بین‌المللی مطالعات سرب و روی (ILZSG)، کاهش نرخ ظرفیت بهره‌برداری روی در چین، بازار جهانی روی را وارد یک شرایط کسری عرضه و تقاضا کرد و حجم کمبود تولید این فلز در ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۴، رقم ۳۳ هزار تنی را به ثبت رساند. همچنین، حجم ذخایر انبار روی ثبت شده و ثبت نشده در بورس فلزات لندن در ماه آگوست ۲۰۲۴، به ۳۶۷ هزار تن و در پایان نوامبر سال مذکور، به ۳۲۴ هزار تن رسید. در ادامه می‌توان مقایسه حجم ذخایر انبار فلز سرب در بورس فلزات لندن و بورس آتی شانگهای را در نمودار شماره ۲ مشاهده کرد.

نمودار ۲٫ مقایسه حجم ذخایر انبار فلز سرب در بورس فلزات لندن و بورس آتی شانگهای

وضعیت ذخایر انبار سرب بورس فلزات لندن

طی سال‌های ۲۴-۲۰۲۳، حجم ذخایر انبار سرب بورس «LME» به طور تصاعدی روندی صعودی را به ثبت رسانده است. در همین راستا، در مجموع حجم ذخایر ثبت شده و ثبت نشده سرب در این بورس از ۲۹ هزار تن در ابتدای سال ۲۰۲۳، به ۳۰۵ هزار تن در پایان ماه نوامبر ۲۰۲۴ افزایش یافت.

روند افزایشی حجم ذخایر سرب بورس مذکور درست از زمانی که چین برای اولین بار واردات مقادیر قابل‌توجهی از این فلز در سال ۲۰۱۹ انجام شد، تا ماه آگوست سال ۲۰۲۴ بدون وقفه ادامه پیدا کرد. محموله‌های سرب تولید هند در انبار ذخایر بورس مذکور، بیشترین افزایش را به خود اختصاص دادند. در همین رابطه، سهم ذخایر ثبت شده سرب بورس «LME» از صفر در ابتدای سال ۲۰۲۳، به ۵۲ درصد در پایان سال ۲۰۲۴ افزایش پیدا کرد.

با توجه به ارزیابی انجمن بین‌المللی مطالعات سرب و روی (ILZSG) مبنی بر اینکه عرضه و تقاضای جهانی این فلز در ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۴ تقریبا متعادل بوده، علت روند افزایشی حجم ذخایر سرب در انبارهای بورس «LME» هنوز مشخص نشده است.

قابل ذکر است که واحدهای ذوب سرب اولیه به دلیل یکسان بودن روش تولید سرب و روی از معادن، با چالش کاهش حاشیه سود درست مانند بازار روی روبه‌رو شده‌اند؛ البته محتمل‌ترین سناریویی که می‌توان برای روند افزایشی حجم ذخایر سرب بورس فلزات لندن در ماه‌های گذشته متصور شد، اینکه وضعیت تولید سرب ثانویه که سهم آن در بازار عرضه این فلز نسبت به سایر فلزات صنعتی دیگر بیشتر بوده، نامشخص گزارش شده است.

به طور کلی دلیل روند افزایشی حجم ذخایر سرب بورس فلزات لندن در ماه‌های گذشته هرچه که باشد، بسیاری از صندوق‌های پوشش ریسک پیش‌بینی کرده بودند قیمت این فلز فعلی روندی نزولی خواهد داشت. در نمودار شماره ۳ می‌توان وضعیت حجم ذخایر سرب و روی بورس فلزات لندن را در موقعیت‌های خرید از پایان سال ۲۰۱۹ تا ماه ابتدایی ۲۰۲۵ مشاهده کرد.

نمودار ۳٫ وضعیت حجم ذخایر سرب و روی «LME» در موقعیت‌های خرید در بازه زمانی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵

حجم عرضه سرب  و روی در سال ۲۰۲۵ افزایش می‌یابد

شماری از تحلیلگران بازار هنوز معتقدند روند صعودی قیمت روی و روند افزایشی حجم ذخایر سرب در انبارهای بورس فلزات لندن ادامه خواهد داشت. با این حال، بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد این روند احتمالا طی آینده‌ای نزدیک تغییراتی را به ثبت خواهد رساند.

در همین رابطه و طبق پیش‌بینی انجمن بین‌المللی مطالعات سرب و روی (ILZSG)، به لطف راه‌اندازی معادن جدید و آغاز به کار مجدد واحدهای تولید این فلز، حجم عرضه روی در بازار در سال ۲۰۲۵، روند صعودی قابل‌توجهی را تجربه خواهد کرد.

اگرچه ظرفیت تولید جهانی روی از معادن در ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۴، روندی نزولی را به ثبت رساند و کسری حدود ۳۷۰ هزار تنی را تجربه کرد اما به نظر می‌رسد ظرفیت تولید ماهانه این فلز از پایان سال گذشته میلادی افزایش پیدا کرده است. بر همین اساس، اگر دسترس به کنسانتره روی در بازار بهبود پیدا کند، ظرفیت تولید واحدهای ذوب این فلز دوباره جهشی خواهد شد و اختلاف پریمیوم میان فلز سرب و روی نزولی می‌شود؛ البته باید این احتمال را که ممکن است اتفاقاتی باعث ایجاد نوسانات در بازار روی در سال ۲۰۲۵ شود، در نظر گرفت. با این تفاسیر، در صورتی که حجم عرضه روی از معادن افزایش پیدا کند، حجم عرضه سرب نیز به موازات آن روندی صعودی را تجربه خواهد کرد. بنابراین حجم معاملات هر دو فلز در بورس‌های کالایی افزایشی شده و قیمت آن‌ها دستخوش تغییراتی در بازار می‌شود.

واضح است که حجم تقاصای هیچ یک از دو فلز نامبرده در بازار چندان بالا گزارش نشده است اما می‌توان ادعا کرد که میزان مصرف سرب به سبب روند افزایش تقاضای باتری در بخش تولید خودروهای الکتریکی، حجم افزایشی را به ثبت خواهد رساند. از سوی دیگر، حدود ۵۰ درصد از حجم تقاضای روی به صنعت ساخت‌وساز اختصاص دارد. در همین رابطه، باید عنوان کرد که حجم تقاضای روی در بخش ساخت‌وساز جهانی، به طور کلی نزولی ارزیابی شده و شرایط بخش مذکور در کشور چین نیز همچنان نامناسب گزارش شده است.

طبق محاسبات انجمن بین‌المللی مطالعات سرب و روی (ILZSG)، میزان مصرف جهانی روی در بازه زمانی ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، به میزان متوسط ​​۰٫۷ درصد افزایش یافته است؛ این در حالی بوده که میزان مصرف سرب در بازه زمانی مذکور ۱٫۳ درصد کاهش را تجربه کرده است.

به طور کلی می‌توان مدعی شد اگرچه نوسانات مثبت در روند تقاضای سرب و روی ممکن است بر بازار هر دو فلز تاثیرگذار باش اما اثرگذاری نوسانات روند عرضه هر دو فلز نامبرده بر بازار آن‌ها در آینده همچنان بیشتر خواهد بود. در مجموع با توجه به یکسان بودن روش تولید این دو فلز، حجم عرضه سرب و روی تحت تاثیر بازیابی ظرفیت تولید از معادن در سال جاری میلادی افزایش را تجربه خواهد کرد.

منبع/فلزات آنلاین


۱۴۰۳/۱۱/۱۶، ۱۳:۳۷:۳۳       13

Facebook    Google    LinkedIn    Twitter

گالری تصاویر